Wadlopen Pieterburen
Home Wadlopen Tijden / Tochten Arrangementen Overnachten Restaurants Wellness Wadloopwinkel  
 
 

Hofleverancier

Onder leiding van twee gidsen van Dijkstra's Wadlooptochten hebben zondag 11 september 2005 enkele leden van de koninklijke familie een wadlooptocht naar Engelsmanplaat gemaakt. De wadlooptocht was in het diepste geheim voorbereid. Het betrof een privé-uitstapje, daarom was aan de wadlooptocht geen ruchtbaarheid gegeven. Onder de deelnemers bevonden zich de prinsen Willem-Alexander, Friso, Constantijn, Maurits, Floris en Jaime onder de prinsessen Máxima, Laurentien, Marilène, Margarita, Mabel en Aimée.
Het idee voor een wadloopuitje is vermoedelijk al twee jaar geleden ontstaan toen koningin Beatrix en haar gevolg de Koninginnedagviering in Warffum bijwoonden. Bij een nabootsing van het wadlopen zou het hoge bezoek tijdens dit feest warm zijn gemaakt voor een modderige wandeling in de weidsheid van het wad.
In mei was de kogel door de kerk: de prinsen en prinsessen zouden met twee gidsen het wad opgaan voor een bijzondere wadlooptocht.

En aldus geschiedde. Zondagochtend reed het koninklijke koppel achter de gidsen aan naar de Friese waddendijk tussen Nes en Wierum. De leden van de koninklijke familie stapten om kwart over acht het wad op en liepen zonder incidenten naar Engelsmanplaat en weer terug. Rond half elf stonden ze weer op de dijk.
Wat er onderweg precies is gebeurd en gezegd, willen de gidsen om privacyredenen niet onthullen. "Maar het is een ontzettend leuke wadloopdag geweest", wil medeorganisator Anita Klont van "Wadlopen-Pieterburen" wel kwijt.

Dijkstra meldt dat de leden van het koninklijk huis tijdens het wadlopen vijf zeehonden hebben gezien: "Dat vonden ze een heel mooi gezicht. Ik heb verder verteld over de landaanwinning en flora en fauna. Ze waren zeer geïnteresseerd, er werden veel vragen gesteld. De gasten hebben volgens mij een goede indruk gekregen van het wadlopen."
Wadloopgids Dijkstra is er trots op dat het Pieterbuurster samenwerkingsverband www.wadlooparrangementen.nl al in het eerste jaar zo'n hoogtepunt beleeft. Het is overigens niet de eerste keer dat Dijkstra met leden van de koninklijke familie het wad op is gegaan. In de jaren zestig mocht hij eerst Prins Claus en een aantal jaren later mr. van Vollenhove tijdens het wadlopen begeleiden.