Skip to main content

Veelgestelde vragen (FAQ) over wadlopen:

Is wadlopen altijd naar een eiland?

Nee niet altijd! Onze meest gelopen tocht is onze wadlooptocht 2,5 uur.
Deze tocht is als het ware een rondje over het wad, waarbij het begin- en eindpunt hetzelfde is.
Je maakt alle facetten van het wad mee, ook dit is echt wadlopen!

Vanaf welke leeftijd kan men wadlopen?

Onze tochten zijn vanaf 6 jaar mogelijk

Mag ik op blote voeten wadlopen?

Nee helaas is dit onmogelijk. Je loopt over de bodem van de zee, waar zich ook veel scherpe voorwerpen bevinden zoals resten van schaal en schelpdieren.

Mag de hond mee op het wad?

Nee, honden mogen niet mee. Zij kunnen wegzakken in de modder.
Daarnaast is het wad een natuurgebied en zou dit te veel de natuur verstoren.

Kan ik ook wadlopen met een zwakke knie/enkel?

Wadlopen is intensiever dan gewoon lopen, omdat je wegzakt in slikvelden.
Het is voor ons lastig in te schatten of iemand dit kan volhouden. Het is aan u zelf om te beoordelen, of dit wel of niet kan.

Is wadlopen alleen in de zomer?

Nee hoor! Wij lopen ook in de winter. Dit is een aangepaste tocht, waarbij je goed aangekleed op pad gaat.
Deze tocht loop je met een regenpak.

Mag de baby mee in de draagzak?

Nee helaas, dit is te gevaarlijk. Tijdens het wadlopen loop je grote kans dat je omvalt.

Welke schoenen zijn geschikt?

Van mei t/m oktober:
Aan de voeten draag je tijdens het wadlopen sokken en hoge basketbalgympen of hoge duik/surfschoenen.
De reden dat de wadloopschoenen hoog moeten zijn heeft er mee te maken dat slik op het Wad zuigt.
Lage schoenen zijn dus absoluut niet toegestaan omdat je deze kan verliezen!
Wadloopschoenen van maat 30 t/m 47 hebben wij te huur voor €7,50 per paar in onze receptie in Pieterburen.

 

Van november t/m april (winterwadlopen):                                          Aan de voeten draag je tijdens het wadlopen sokken en hoge basketbalgympen of hoge duik/surfschoenen.
De reden dat de wadloopschoenen hoog moeten zijn heeft er mee te maken dat slik op het Wad zuigt.
Lage schoenen zijn dus absoluut niet toegestaan omdat je deze kan verliezen!
Wadloopschoenen van maat 30 t/m 47 hebben wij te huur voor €7,50 per paar in onze receptie in Pieterburen.

Gaat de wadlooptocht door met regen?

Ja, met alleen regen gaat de wadlooptocht gewoon door. De kans dat een tocht afgelast wordt is minimaal, dit gaat alleen om extreme weersomstandigheden zoals onweer boven Noord Groningen, dichte mist en zware storm. Het is nooit aan de deelnemers zelf om te bepalen of een tocht wel dan niet afgelast wordt.

Welke kleding moet ik aan tijdens het wadlopen?

Zomer Kledingvoorschrift(Vanaf begin mei tot eind oktober) 

  • Aantrekken: makkelijk zittende vrijetijdskleding die nat en smerig mag worden. Bestaande uit een korte broek(of strakke legging) gelieve géén jeansstof i.v.m. schuren. Daarnaast warme bovenkleding in laagjes, d.w.z. een T-shirt, een trui en een warm wind- en waterdicht jack. 
  • Voor de schoenen zijn hoog sluitende strakke schoenen verplicht (bijv. hoge basketbalschoenen of hoge duikschoenen) met sokken. De wadloopschoenen zijn ook te huur in de receptie in Pieterburen (maat 29-48).
  • Meenemen: een plastic (vuilnis)zak, een handdoek, schone kleding en schoenen.
  • Bij deelname aan een oversteek naar Schiermonnikoog of Ameland bent u verplicht het voorgaande waterdicht te verpakken in een rugzak.
  • Aan te raden: neem iets te eten en te drinken mee voor onderweg, eventueel te koop in Pieterburen.
  • Deelnemers bij wie bovenstaande wadloopuitrusting niet in orde is kunnen niet deelnemen aan de tocht. 

Winter Kledingvoorschrift (Vanaf begin november tot eind april) 

  • Aantrekken: makkelijk zittende vrijetijdskleding die vies mag worden. Bestaande uit een lange broek, een regenbroek, warme bovenkleding (in lagen) en een warm wind- en waterdicht jack + handschoenen en een muts.
  • Voor de schoenen zijn hoog sluitende strakke schoenen verplicht (bijv. hoge basketbalschoenen of hoge duikschoenen) met sokken. De wadloopschoenen zijn ook te huur in de receptie in Pieterburen (maat 29-48).
  • Meenemen: een plastic (vuilnis)zak, schoenen, schone sokken en eventueel een schone broek.
  • Aan te raden: neem iets te eten en te drinken mee voor onderweg, eventueel te koop in Pieterburen.
  • Deelnemers bij wie bovenstaande wadloopuitrusting niet in orde is kunnen niet deelnemen aan de tocht. 

Is er een toilet aanwezig op het wad?

Nee, de laatste mogelijkheid voor een toiletbezoekje is bij het vertrekpunt op de vaste wal.

Wat neem ik mee onderweg?

Als je met een wadlooptocht mee gaat wadlopen kan je je schone kleding in de auto bij de dijk achterlaten, neem ook een handdoek en plastic zak mee voor de vieze kleren. Ga je naar één van de Waddeneilanden wadlopen neem dan een waterdicht verpakte rugzak mee met daarin je schone kleding en schoenen. Plotselinge weersveranderingen kunnen er voor zorgen dat de temperatuur sterk daalt, dus neem een lekkere trui mee in je rugzak voor de terugtocht op de boot!

 
 

Veel gestelde vragen

Wist u dat de koninklijke familie ook heeft wad gelopen?

Hofleverancier

Onder leiding van gids Dijkstra hebben zondag 11 september 2005 enkele leden van de koninklijke familie een wadlooptocht naar Engelsmanplaat gemaakt. De wadlooptocht was in het diepste geheim voorbereid. Het betrof een privé-uitstapje, daarom was aan de wadlooptocht geen ruchtbaarheid gegeven. Onder de deelnemers bevonden zich de prinsen Willem-Alexander, Friso, Constantijn, Maurits, Floris en Jaime onder de prinsessen Máxima, Laurentien, Marilène, Margarita, Mabel en Aimée.

Het idee voor een wadloopuitje is vermoedelijk al twee jaar geleden ontstaan toen koningin Beatrix en haar gevolg de Koninginnedagviering in Warffum bijwoonden. Bij een nabootsing van het wadlopen zou het hoge bezoek tijdens dit feest warm zijn gemaakt voor een modderige wandeling in de weidsheid van het wad.
In mei was de kogel door de kerk: de prinsen en prinsessen zouden met gidsen het wad opgaan voor een bijzondere wadlooptocht.

En aldus geschiedde. Zondagochtend reed het koninklijke koppel achter de gidsen aan naar de Friese waddendijk tussen Nes en Wierum. De leden van de koninklijke familie stapten om kwart over acht het wad op en liepen zonder incidenten naar Engelsmanplaat en weer terug. Rond half elf stonden ze weer op de dijk.
Wat er onderweg precies is gebeurd en gezegd, willen de gidsen om privacyredenen niet onthullen. “Maar het is een ontzettend leuke wadloopdag geweest”, wil medeorganisator Anita Klont van “Wadlopen-Pieterburen” wel kwijt.

Dijkstra meldt dat de leden van het koninklijk huis tijdens het wadlopen vijf zeehonden hebben gezien: “Dat vonden ze een heel mooi gezicht. Ik heb verder verteld over de landaanwinning en flora en fauna. Ze waren zeer geïnteresseerd, er werden veel vragen gesteld. De gasten hebben volgens mij een goede indruk gekregen van het wadlopen.”
Wadloopgids Dijkstra is er trots op dat het Pieterbuurstersamenwerkingsverband www.wadlopen-pieterburen.nl al in het eerste jaar zo’n hoogtepunt beleeft. Het is overigens niet de eerste keer dat Dijkstra met leden van de koninklijke familie het wad op is gegaan. In de jaren zestig mocht hij eerst Prins Claus en een aantal jaren later mr. van Vollenhove tijdens het wadlopen begeleiden.

Is het wadlopen ook mogelijk met het openbaar vervoer?

Voor wadlopen is het noodzakelijk om met eigen auto van het meldpunt naar de dijk te rijden ca. 5 min. Indien u geen auto heeft, kunt u dit bij de gids aangeven en met hem/haar of andere deelnemers meerijden.