Skip to main content

Wadlopen Friesland

Boek nu

Wadlopen in Friesland is een fantastische beleving. Je passeert vele onderdelen van het wad en je bent lichamelijk lekker bezig. Interessant? Lees hieronder alles over de wadlooptocht van Holwerd naar Ameland.

Waar kun je wadlopen in Friesland?

In Friesland is wadlopen mogelijk vanaf Holwerd. Wij verzorgen de wadlooptocht vanaf het vasteland bij Holwerd richting Ameland. Het verzamelpunt is op de veerdam bij Holwerd. Het wadlopen op het Friese wad naar Ameland is een pittig maar avontuurlijke tocht, speciaal voor de sportieve wadloper.

Wat kost wadlopen?

Er zijn verschillende wadlooptochten en wadlooparrangementen met uiteenlopende prijzen. De wadlooptocht naar Ameland is 37,50 euro. Vanuit Lauwersoog is het ook mogelijk om naar Schiermonnikoog te lopen, deze tocht is 45 euro. Mocht je minder ver willen lopen, dan hebben wij ook een wintertocht van ongeveer twee uur wadlopen (in de wintermaanden), de oestertocht of de meest gelopen wadlooptocht van 2,5 uur achter de dijk bij Pieterburen.

Is wadlopen naar Ameland mogelijk?

Ja, wadlopen in Friesland naar Ameland is mogelijk. De wadlooptocht begint in Holwerd en duurt ongeveer 4,5 uur. Deze tocht over het Friese wad is voor gevorderde wadlopers die een uitstekende conditie en geen lichamelijke klachten hebben. Hier lees je  alles over het wadlopen in Friesland.

Hoe is wadlopen in Groningen en Friesland mogelijk?

De aantrekkingskracht van de maand op de aarde veroorzaakt eb en vloed. Eb betekent dat het water laag staat op de zee. In Groningen en Friesland is wadlopen mogelijk doordat deze provincies dicht bij de Waddeneilanden liggen. Door de lage waterstand is het mogelijk om van het vaste land in Friesland te wadlopen naar Ameland. Vanaf het vasteland van Groningen is het mogelijk om te wadlopen naar onder andere Schiermonnikoog.

Is wadlopen in Friesland gevaarlijk?

Wadlopen kan gevaren met zich meebrengen wanneer je onbekend het Friese wad opgaat. Wij organiseren wadlooptochten met ervaren en erkende gidsen die precies het getij in de gaten houden, waardoor ongelukkige momenten met het getij of de route uitblijven. Wij raden af dat je alleen in Friesland gaat wadlopen.

Wat is het wadlopen seizoen?

Ja, wadlopen kan het hele jaar door, alleen de grote tochten naar de Waddeneilanden gaan niet het hele jaar door. Raadpleeg onze agenda of bel om meer informatie over wadlopen in Friesland naar Ameland te krijgen. In de winter bieden wij een speciale winter wadlooptocht aan. Deze tocht is ongeveer vijf kilometer lang en duurt rond de twee uur. Deze tocht is aangepast aan de weersomstandigheden. Het vertrek- en aankomstpunt is Pieterburen. Maar in principe is het wadlopen seizoen het hele jaar mogelijk.

Kun je wadlopen met een kind?

Wadlopen kan in principe door iedereen vanaf 6 jaar worden gedaan, die een goede basisconditie heeft. Het is een sport wat bestaat uit wandelen door slik, over zandplaten en over mosselbanken die deels onder water liggen. Bij sommige delen van de tocht moeten prielen en geulen worden doorwaad, hierbij kan het water tot aan de borst komen te staan. De intensievere tochten naar Ameland zijn uitsluitend voor conditioneel sterke mensen en vanaf 14 jaar.

Wat moet ik aandoen tijdens het wadlopen in Friesland?

Kleding voor tijdens het wadlopen varieert per persoon, raadpleeg hiervoor onze kledingvoorschriften. Wij raden aan om een korte broek te dragen en hoge schoenen boven de enkels zijn verplicht. Is het een frisse dag, dan is thermokleding prettig. Naast deze kleding raden wij aan om droge kleding mee te nemen in een waterdichte tas die op uw rug kan. Zo heb je tijdens het wadlopen je handen vrij en na het wadlopen droge kleren om aan te trekken.

Heb je een speciale wens of wil je gewoon informatie, bel dan naar 0595-528558 of mail ons via info@wadlopen-pieterburen.nl

Je kan ook via deze pagina contact met ons opnemen.

Boek nu