Skip to main content

Wadlooptocht Schiermonnikoog

Boek hier de tocht

Wadlopen naar Schiermonnikoog is een fantastische tocht. Je passeert vele onderdelen van het wad. Interessant? Lees hieronder alles over de wadlooptocht naar Schiermonnikoog.

Hoe start het wadlopen naar Schiermonnikoog?

Je verzamelt bij de vissershaven in Lauwersoog. Het schip vertrekt vanuit Lauwersoog naar de zandplaat Brakzand. Op dit schip zitten vaak meerdere mensen ook van andere wadlooptochten zoals de Roode Hoofd tocht. Als Brakzand-Schier wadloper stap je als eerste van boord. Handig is om een plekje vooraan op het schip te zoeken, zodat je er snel af kunt.

Na ongeveer 30 minuten varen, vaart het schip tegen de zandbank aan. Via een ladder aan de boeg van het schip stap je af, het ondiepe water in. Dit afstappen dient vlot en soepel te verlopen, want het water zakt verder en het schip moet niet vast komen te zitten.

Hoe ziet het wadlopen naar Schiermonnikoog eruit?

Na de korte boottocht verzamelen we allemaal op de zandbank en volgt er een korte uitleg over de wadlooptocht naar Schiermonnikoog door de gidsen. De groep wandelt daarna oostwaarts, over de harde waddenbodem van de zandplaat Brakzand. De vaargeul ‘De Schildknopen’ verdwijnt langzaam uit het zicht. 

Na een stuk over de harde waddenbodem doemt er een mosselbank op. Het Brakzandstergat ligt achter deze mosselbank. De wadlooptocht Schiermonnikoog is inmiddels wat afgebogen richting het noorden. Op deze plek is het mogelijk dat je nog een oud scheepswrak tegenkomt. Hier wordt vaak een korte pauze ingelast.

Kun je ook zwemmen tijdens het wadlopen naar Schiermonnikoog?

Jazeker, bij de Sprutel. De Sprutel is een geul waar je heerlijk in kunt zwemmen. Vaak is het water lekker opgewarmd, doordat het een tijd in de zon heeft stilgestaan. Hier is er een gelegenheid voor de groep om even lekker in de Sprutel te zwemmen en je een beetje af te spoelen.

Na het zwemmen, trekt de groep richting het westen langs de boorden van de Sprutel. Hier is het tijd om echt vies te worden in het slik van de prieltjes die hier uitmonden. Voordat we op Schiermonnikoog afkoersen, wassen we het slik nog even van onze benen af en volgt het laatste stuk van het wadlopen naar Schier. Nog een half uur te gaan en we komen bij de veerdam aan land.

Waar was je je na de wadlooptocht?

Na de wadlooptocht Schiermonnikoog is er bij de Veerdam een spoelgelegenheid. Hier heeft iedereen de gelegenheid om zich schoon te spoelen en droge kleding aan te trekken. Vervolgens komt de bus de groep ophalen en worden jullie naar het dorp gebracht. In het dorp van Schiermonnikoog heb je dan een paar uurtjes voor jezelf om rond te kijken, voor tips kijk je op de website van VVV Schiermonikoog. Winkeltjes bezoeken, een terrasje pikken, wat eten en drinken of nog een wandeling door de duinen ondernemen, het kan allemaal.

Hoe kom je terug van de wadlooptocht naar Schier?

Op een afgesproken tijd en plek, komt aan het einde van de dag de bus iedereen ophalen. Vanuit het dorp rijden we terug naar de eigen boot. Een uur later ben je weer terug in Lauwersoog.

Welke kleding is geschikt voor het wadlopen naar Schiermonnikoog

Het is verstandig om voorbereid te zijn op alle mogelijke weersomstandigheden. Het is slim om het volgende kledingvoorschrift op te volgen: 

> Trek (hoge) gympen of loopschoenen aan
> Sokken of kniekousen
> Een korte broek (als het koud is dan is thermokleding geschikt)
> Een warme trui
> Een regenjack en hoofddeksel tegen de regen/zon of kou

Wat moet ik aan na het wadlopen op Schiermonnikoog?

Je eigen droge kleding. Het is slim om droge kleding (broek, trui) en schoenen mee te nemen voor op het eiland. Neem dit mee in een waterdicht verpakte tas in een rugzak. Op deze manier kunt u gemakkelijk lopen en heeft u uw handen vrij.

Hoe lang duurt wadlopen naar Schiermonnikoog?

De wadlooptocht naar Schiermonnikoog duurt ongeveer 3 uur. Daarnaast is er tijd op Schiermonnikoog na het wadlopen en met de bus en boot zijn we ongeveer acht uur totaal onderweg.

Hoeveel kilometer is de tocht wadlopen Schiermonnikoog?

De wadlooptocht naar Schiermonnikoog is circa 10 kilometer.

Is de wadexcursie naar Schiermonnikoog geschikt voor iedereen?

Het is een intensieve tocht, maar niet de zwaarste. Wel moet je beschikken over een goede conditie. Dit is een geschikte tocht voor middel-gevorderde wadlopers. Voor een wat lichtere tocht adviseren wij om de Hoek van Bant tocht vanuit Lauwersoog te lopen of de Wadlooptocht in Pieterburen. Ben je toe aan een grotere uitdaging? Bekijk dan eens onze wadlooptocht naar Ameland.

Heb je een speciale wens of wil je gewoon informatie, bel dan naar 0595-528558 of mail ons via info@wadlopen-pieterburen.nl

Je kan ook via deze pagina contact met ons opnemen.

Boot Schiermonnikoog Wadlopen
Sand dunes wadden ialsnds Netehrlands
wadlopen Pieterburen Brakzand boot Schiermonnikoog
Wadlopen Schiermonnikoog